Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Trudy Janssen met een zoon als bewoonster van de hut in 1992 hut.&nbsp;</p>

Trudy Janssen met een zoon als bewoonster van de hut in 1992 hut. 

(Foto: Familiearchief Thijs en Trudy Janssen)

Terug naar toen op een zomerseavondexcursie op de Grebbeberg

RHENEN- Een foto van de restanten van de plaggenhut, die twee weken geleden in deze krant stond, riep bij Thijs en Trudy Janssen uit Rhenen warme herinneringen op. Beiden zijn al tientallen jaren vrijwilligers bij de Stichting Het Utrechts Landschap. Ze hoorden bij de organisatoren van de dauwtraptochten op Hemelvaartsdag in de jaren ‘80 en ‘90. De hut was vaak middelpunt van de boswandeling voor vroege vogels.

Thijs en Trudy sloten zich afgelopen woensdag aan bij de cultuurhistorische avondexcursie van het Cuneragilde. Gids Frans van den Bosch had aan hen een paar vertellers die alles wisten over de jaarlijkse dauwtraptochten. En over het werk van de eekschillers, die bij slecht weer in zo’n schuilhut droog bleven.

Thijs Janssen had zich verdiept in de techniek om de bast van eikentelgen te schillen en te bewerken als grondstof voor de leerlooierij. De takken, spaartelgen, werden ook gebruikt voor afrasteringen en stutten. Rond de Tweede Wereldoorlog verdween deze broodwinning. Niet ver van de hut ligt het terrein met stobben van de eikenbomen, waar in het voorjaar de telgen werden afgesneden.

Er is een foto van de schuilhut in 1992. Boswachter Johan Veenhof bouwde hem naar voorbeeld van een plaggenhut, uit het noorden van ons land. Trudy Janssen staat met een van haar kinderen bij de ingang van de hut. Aangekleed in de 19e-eeuwse boerendracht. De kleding werd haar geleend door de vrijwilligers van Kasteel Amerongen.

De excursies zijn elke woensdagavond in augustus. Start 19.30 uur. Reserveren moet: 06-33362264. Kosten: vijf euro en tot en met 12 jaar twee euro. Informatie: cuneragilde.nl.

Meer berichten