Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>8 mei 2020 Kesteren. En de Zwartkop zingt tot ver in juli.</p>

8 mei 2020 Kesteren. En de Zwartkop zingt tot ver in juli.

(Foto: Henk van der Kooij)

En de Zwartkop zingt

KESTEREN - Het is te merken dat het al weer eind juli is want het is duidelijk stiller aan het  worden in de natuur. De vogelzang is vrijwel verstomd. Ja vogels als Houtduif, Turkse Tortel en Zanglijster laten zich nog wel regelmatig horen. En dagelijks zijn Eksters aan het tetteren, schetteren en eksteren. Maar verder? 

Door Henk van der Kooij

Toch mag de  naam van één zanger niet ongenoemd worden gelaten. Als u de foto bekijkt, weet u gelijk welke vogel dat was die de afgelopen weken nog geregeld zat te jubelen.Een vogel met een zwarte pet op zijn kop, dus een Zwartkop. Is ongeveer zo groot als een Koolmees. Opmerkelijk is dat het vrouwtje Zwartkop een roestbruine pet draagt! De rest van het verenkleed van het mannetje is grijs (bij het vrouwtje grijsbruin).
De Zwartkop zingt bij ons vanaf eind maart, begin april tot ver in juli. De soort is niet altijd makkelijk te zien, maar des te meer te horen. Het geluid is melodieus en gevarieerd. Kenmerkend zijn de luide, heldere en hoge tonen aan het einde van de zang.  

Vroeger werd de soort Zwartkoptuinfluiter genoemd. De beginzang van de Zwartkop doet denken aan die van een Tuinfluiter. Maar dan die heldere, hoge jubeltonen. Geweldig. Niet te missen: een Zwartkop. Nog steeds is bekend de prachtige Tuinfluitertrilogie van Jos van Manen-Pieters. Deel 1 heeft als titel ‘En de Tuinfluiter zingt’. Tuinfluiters hoor ik tegenwoordig veel minder. Voor mij is het in onze regio geworden: En de Zwartkoptuinfluiter zingt.

Meer berichten