Logo gemeentenieuwsonline.nl

Hi tech robot helpt de boomkweker bij personeelstekort

KESTEREN - Neder-Betuwe is het laanboomcentrum van ons land en dat zie je mede door een aantal high-techbedrijven die de kwekers ondersteunen met steeds weer nieuwe technieken.

Naast de bekende bedrijven Damcon Opheusden en MDA uit Echteld is er met Baars Techniek uit Kesteren een nieuwe speler gekomen met innovatieve oplossingen voor de arbeidsintensieve boomkwekerijsector.

Manager Tim Kooistra van Baars ; “Wij zijn een kleine creatieve club die in oplossingen denkt. Toen Gijs van Meerten van boomkwekerij ’t Kempke bij ons kwam, omdat hij onvoldoende personeel kon vinden om de bomen op te potten, gingen onze techneuten aan de slag om een passende oplossing te vinden. Dat resulteerde in een oppotrobot die liefst zesduizend bomen per maand kan oppotten.” Het gaat hier volgens van Kooistra over de eerste volautomatische oppotmachine ter wereld die alle handelingen van een mens overneemt. Volgens hem is dat mogelijk een van de oplossingen voor het personeelstekort in de laanboomsector.

Gijs van Meerten vertelt enthousiast over de introductie van de oppotmachine bij zijn boomkwekerij ’t Kempke . “Mijn medewerkers kijken nog dagelijks met bewondering hoe efficiënt deze robot de bomen oppot zonder tussenkomst van personeel.” Van Meerten is van mening dat verregaande automatisering het voorland is van de sector en dat een nauwere samenwerking tussen de techbedrijven mooie resultaten kan opleveren. Want de oppotrobot, waarmee de bomen het hele jaar kunnen worden verkocht, heeft laten zien dat investeren in automatisering kan lonen.

Meer berichten