Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Veld met rietorchis en toekijkende Hereford koeien.</p>

Veld met rietorchis en toekijkende Hereford koeien.

(Foto: Fred Hoorn)

Natuurexcursie Kwintelooijen

RHENEN - Op zondagmiddag 3 juli om 14:00 uur–ca 16:00 uur is er een rondleiding op Kwintelooijen. Georganiseerd door de stichting Werkgroep Milieubeheer Rhenen (WMR) ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan

Kwintelooijen is voor de jubilerende WMR een bijzondere plek. Naast het behartigen van belangen voor milieu- natuur – landschap (na vijftig jaar nog steeds nodig!) is het praktisch werken in de natuur ook onderdeel van de WMR. Vanaf 2011 verzorgt de Natuurwerkgroep Kwintelooijen het onderhoud van dit prachtige natuur- en recreatiegebied, gelegen tussen Rhenen en Veenendaal. 

Vele weekenden zijn vrijwilligers bezig met het weghalen van braamstruiken en boompjes in de heide en met maaien van graslanden. Hierdoor bleven zeldzame planten behouden of zijn weer teruggekomen. Heel bijzonder zijn de grote aantallen orchideeën, die zich sinds enkele jaren steeds verder uitbreiden.

De groep vrijwilligers is een enthousiaste groep. Er wordt veilig en volgens de ARBO normen gewerkt. De Hereford koeien helpen dagelijks door het gebied te begrazen. Ze zijn ook dol op orchideeën, maar dat is voor hen verboden terrein.

De rondleiding wordt geleid door bioloog Han Runhaar. Oud-voorzitter WMR en oprichter/coördinator van de Natuurwerkgroep. Hij brengt u naar de mooiste plekjes op Kwintelooijen en vertelt over het ontstaan van het gebied, de aanwezige plant- en diersoorten en ecologische leefgemeenschappen.

Start om 14:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Oude Veensegrindweg. Deelname is gratis. Na afloop is er een gezellige afsluiting met hapje en drankje. Aanmelding via info@stichtingwmr.nl.

Meer berichten