Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Op weg naar de uitkijkpost van de walburg.</p>

Op weg naar de uitkijkpost van de walburg.

(Foto: Willy Hoorn)

Genieten van groen en verhalen in het strijklicht van de avondzon

RHENEN - ‘We kijken vanuit de Betuwe elke dag uit op de Grebbeberg, maar nu weten we ook wat er bovenop te beleven is.’ Aldus de spontane reactie van een tevreden deelnemer aan een van de wekelijkse avondexcursies van gidsen van het Cuneragilde. De berg intrigeert bewoners uit de omgeving en stelde deze Betuwnaar niet teleur.

De steile bult in het mooie vlakke rivierenland lokte indertijd ongetwijfeld ook de Batavieren. Hun hun buren-tegen-wil-en-dank, de Romeinen, bekeken de beboste heuvel bovendien met argwaan. Vanaf de Grebbeberg kun je op de andere rivieroever een nagebouwde Romeinse wachttoren zien bij fort De Spees in Opheusden. Je realiseert je dat je hier in een eeuwenoude grensstreek bent: tussen hoog en laag, tussen stevige zandgrond en zompige klei, tussen Germaans stammenverband en Romeins bestuur.

Die historie kan een gespreksonderwerp zijn op deze cultuurhistorische wandelingen. Maar er is veel meer te zien en te vertellen en vooral ook te genieten. Want een voorjaarsavond is een prachtige tijd voor zo’n avondexcursie in het strijklicht van de ondergaande zon, onder vogelzang en op kronkelpaden tussen varens en vergezichten over de rivieren.
De excursies duren ongeveer anderhalf uur zijn geschikt voor het hele gezin.

Publieksinformatie: Elke woensdagavond in juni, juli en augustus. Reserveren moet: 06 33362264. Start 19.30 uur. Kosten: vijf euro, tot en met 12 jaar twee euro, liefst pinnen. Geen honden. Bospaden zijn helaas ongeschikt voor rolstoelen. Info: cuneragilde.nl.

Meer berichten