Logo gemeentenieuwsonline.nl

Statushouders behalen diploma’s en werk in de zorg

REGIO - Ruim twee jaar geleden begonnen 28 nieuwkomers (statushouders) met een uniek scholingstraject tot helpende niveau 2 of verzorgende niveau 3. Op 13 juni vierden de nieuwkomers én de betrokken partijen met een feestelijke afsluiting dat 17 nieuwkomers nog steeds in de zorg werken en dat twaalf van hen onlangs het diploma behaald heeft (vijf zijn nog in opleiding). 

Dat zij nu betekenisvol werk doen voor bewoners/cliënten in onze regio en voor kwetsbare mensen het verschil kunnen maken, is een resultaat dat niet anders dan positief en succesvol genoemd kan worden.

De sector Zorg en Welzijn kampt met grote personeelstekorten en in de Verpleging & Verzorging (V&V) geldt dat net zo. In het project Nieuwkomers in de Ouderenzorg werkten 10 V&V-organisaties in de regio Arnhem en Foodvalley, opleiders Dulon College en Rijn IJssel, elf gemeentes, Vluchtelingenwerk, de Werkgeverservicepunten regio Foodvalley en Midden-Gelderland en WZW intensief samen om de 28 nieuwkomers na een voorscholingstraject van een half jaar op te leiden tot helpende niveau 2 (in 2 jaar) of tot verzorgende niveau 3 (in 3 jaar). 

De deelnemers zijn gedurende de opleidingsperiode intensief begeleid en konden en kunnen na succesvol afronding van de opleiding gegarandeerd bij een van de deelnemende V&V-organisaties aan de slag. Door de nieuwkomers op te leiden is een win-win situatie gecreëerd: de zeer gemotiveerde nieuwkomers konden en kunnen op deze manier daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de maatschappij en de branche Verpleging & Verzorging haalde hiermee betrouwbare en goed inzetbare medewerkers in huis.

Meer berichten