23 mei Tollewaard, Lienden. Een voluit zingende Kleine Karekiet jubelt vanuit zijn favoriete riet. (foto: Henk van der Kooij)
23 mei Tollewaard, Lienden. Een voluit zingende Kleine Karekiet jubelt vanuit zijn favoriete riet. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Bewoner van het ranke, ruisende riet

Algemeen

LIENDEN - Rietvegetaties blijven me boeien. Een algemene bewoner van rietkragen is de Kleine Karekiet. Deze soort is in het Rivierengebied nu regelmatig te horen en hoe herkenbaar is zijn zang! 

Door Henk van der Kooij

Veel rietbewoners zijn bruinig van kleur. Zo lijken Kleine Karekiet en Bosrietzanger wat het uiterlijk betreft veel op elkaar. De zang maakt het verschil. De Kleine Karekiet zingt regelmatig zijn eigen naam: kiet-kiet-kiet-karre-karre-kiet-kiet-kiet. Dit kunnen we van de Bosrietzanger niet zeggen.
Op de foto ziet u een voluit zingende Kleine Karekiet: karre-karre-kiet-kiet-kiet, ik bemin het riet-riet-riet. Vandaar mijn lied. Oud (= overjarig) riet kleurt in de zon goudgeel. Als de eerste Kleine Karekieten terugkomen uit West-Afrika dan staat het jonge riet nog laag. Voor dekking en voedsel  is dan een menging van oud en jong riet ideaal. De Kleine Karekiet verkiest voor nestbouw riet dat in het water staat.

Van de 81 nesten die ik in 1974 in een moerasgebied vond, was bijna 90% merendeels of helemaal opgehangen aan waterrietstengels. Het vrouwtje weeft een diep komvorming nest tussen deze stengels. Maar niet alleen aan oud riet. Overjarig riet verliest in het winterhalfjaar namelijk het blad. En elk nest moet rusten op de knopen van enkele bladeren, anders zou het bij wind gaandeweg naar beneden zakken! De rietstengels moeten ook niet te ver van elkaar af staan. Een zekere rietdichtheid is nodig. U begrijpt: een karekiet is rietdeskundig. Maar een Koekoek ook. Karekietnesten worden het meest gebruikt door de koekoek om een ei in te leggen.

Uitgelicht

Digitale krant