Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Zangeres Froukje Zuidema zingt het Grebbelied.&nbsp;</p>

Zangeres Froukje Zuidema zingt het Grebbelied. 

(Foto: Marco Diepeveen)

Herdenkingsconcert in Cunerakerk

RHENEN – Volledig uitverkocht, met 570 bezoekers. Het vijfde herdenkingsconcert van de Slag om de Grebbeberg viel bij hen zeer in de smaak. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso trok in de Cunerakerk alle registers open.

Het militaire harmonieorkest is jaarlijks van de partij. Het publiek kreeg een wervelend en weergaloos programma voorgeschoteld. Met daarop als vaste prik de Defileermars van het 8ste Regiment Infanterie, dat in de meidagen van 1940 op de Grebbeberg streed.

Loepzuiver en zeer ontroerend en respectvol klonk het Grebbelied van Willy Derby. Ditmaal vertolkt door musicalster Froukje Zuidema.

Vlak voor de afsluiting met de Bevrijdingsmedley was het woord aan luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif. Oud-commandant Landstrijdkrachten maar tegenwoordig vooral bekend van zijn mediaoptreden als duider van de oorlog in Oekraïne. Hij hield een persoonlijke vertelling over zijn bewogen tijd als ISAF-commandant in Zuid-Afghanistan. Zijn herinneringen gingen vergezeld van privébeelden en muziek gebaseerd op een Tsjechische anti-oorlogsroman.

Onder de bezoekers bevonden zich 84 veteranen, die een vip-ontvangst genoten. Wageninger De Groot, veteraan van het Garderegiment Fusiliers Prinses Irene: “Ik heb alle edities bezocht. Steeds weer een fantastische belevenis.”

De reactie van De Kruif: “Top, echt geweldig. En een genoegen om mijn bijdrage te mogen leveren. De organisatie van het concert was uitstekend. Dat heb ik weleens anders meegemaakt.” Het concert is een initiatief van Stichting Slag om de Grebbeberg, Cultuurplatform Rhenen en Defensie.

Meer berichten