Logo gemeentenieuwsonline.nl

Mierenleeuwen op de Laarsenberg

RHENEN - Aan de noord-oost van Rhenen ligt de Laarsenberg. Een berg met een zeer afwisselend en uniek landschap. Boven op de berg liggen de bossen en op de hellingen een bijzonder landschap. Er bevinden zich horizontale akkers op de helling en na de stijl randen, de graften bevinden zich weer horizontale akkers. 

De vruchtbare grond stroomt zo niet weg met het regenwater. Tussen de akkers bevindt zich nog een lopende sprengkop. Tot 1980 was er op de schaapskooi een stuifzandvlakte maar als gevolg van zure regen groeit hier nu gras. Boeren uit Achterberg groeven hier jaren zand en strooiden dit zand uit op de deel. Rob Moret voerde veel gesprekken met oude voetballers van Rhenus en Sportclub.

De voetballers hadden het er allemaal over dat de eerste jaren na de oorlog  op de schuin aflopende schaapskooi een voetbaltoernooi werd georganiseerd tussen de verschillende Rhenense wijken: Vreewijk, het Plantsoen, Benedenstad en jongens van de Grebbeberg. Palen uit het bos waren de doelen.

In het buitenland zag ik bij  ecoducten afbeeldingen van beren en wolven. Op mijn verzoek kreeg het ecoduct tussen de Laarsenberg en de Grebbeberg een naam en de afbeelding van een das. Heel bijzonder er lopen nu voor de eerste keer dassen met jongen op de Grebbeberg.

Misschien als gevolg van het zeer droge voorjaar heeft de mierenwolf zich gevestigd op de Laarsenberg. Dit dier vormt een trechter in zeer droog zand. Hij gaat zelf in een gat onder in de trechter zitten wachten. Iedere mier die in deze trechter terecht komt kan niet meer omhoog komen.
De mier is een heerlijke maaltijd voor de mierenwolf.

Meer berichten