Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Bel Cunerabeiaard.&nbsp;</p>

Bel Cunerabeiaard. 

(Foto: Cuneragilde/Tom Leker)

Beiaardbespeling Cuneratoren

RHENEN - Donderdag 20 januari, tijdens de markt in het centrum van Rhenen, speelt Siem Gerritsen van 11.30 tot 12.30 uur. Zaterdag middag  22 januari speelt de eigen stadsbeiaardier Klaas de Haan van 14.30 tot 15.30 uur.

Toren en beiaard zijn sinds begin 19e eeuw eigendom van de gemeente Rhenen.  Beiaard cultuur is opgenomen in de werelderfgoed lijst van Unesco als ‘immaterieel cultureel erfgoed’. Dat betekent dat het instrument, het luiden, de tijd aanduiding én de handmatige bespeling beschermd zijn.
Het zijn tradities en gebruiken die eeuwen geleden ontstaan zijn en het leven in Rhenen stad kleuren. We mogen in Rhenen blij zijn met het bezit van een prachtige beiaard.  De grootste en oudste klok is van 1555.

Het Cuneragilde zorgt voor de programmering van de handmatige bespelingen. Vorig jaar klom er 65 keer een beiaardier naar boven om een uur te spelen. Loop een keer extra door de stad en luister naar de prachtige beiaard. Doe dat deze week op marktochtend of op zaterdag.

Op de foto een van de 47 klokken met aan de binnenkant van de bel, de klepel die door de beiaardier gebruikt wordt. Aan de buitenkant van de bel een hamer, die tijdens de uurslag door een automaat gebruikt wordt.

Meer berichten