21 dec. 2021 Heerlijk tsjakkerende Kramsvogels in populier langs de Rijnbandijk.
21 dec. 2021 Heerlijk tsjakkerende Kramsvogels in populier langs de Rijnbandijk. Foto: Henk Van der Kooij

Tsjakkende lijsters

Algemeen

NEDER-BETUWE - Natuurlijk kent u de Merel. Mogelijk ook de Zanglijster. Nu overwinteren er, dus in het winterhalfjaar, in Nederland ook massaal buitenlandse lijsters. De meest voorkomende in onze omgeving is naar mijn waarneming de Kramsvogel.  Ik hoor deze vogels veelal eerder dan dat ik ze zie. U moet er ook eens op letten. 

Door Henk van der Kooij

Kramsvogels zijn dol op bessen - hongerige vogels kunnen vuurdoorns in korte tijd helemaal leeg eten - en appels. Rottend fruit eten ze ook graag. Daarom komen ze in najaar en winter naar de fruitteeltgebieden in de Betuwe. Ze vliegen dikwijls in grote groepen en hun tjakkerend ‘tsjak-tsjak-tsjak’ is dan regelmatig te horen. Langs bijvoorbeeld de Rijnbandijk tussen Kesteren en Lienden zijn ze dagelijks hoog in de bomen te zien. Om even later met een licht golvende vlucht tussen de fruitbomen op de grond neer te dalen op zoek naar fruit. Hier zijn ze echter moeilijk te fotograferen en bij nadering vliegen ze gelijk weg.
Op de foto ziet u een viertal Kramsvogels hoog in een populier. U kijkt er twee op de lichtgrijze rug. Kruin en achterhoofd is grijs. De vogel rechtsboven geeft een fraai gevlekte onderzijde te zien. Terwijl de vogel rechtsonder zijn oranjegele borst toont. Dus Kramsvogels zijn alleszins onze aandacht waar! En hun tsjakkende vluchtroep zal u zeker als muziek in de oren klinken. Maar, vanwaar die naam? Waarschijnlijk vanuit het Duits. Mogelijk heeft de vogel zijn naam gekregen door het eten van de vruchten van de Lijsterbes, in het Duits Krammetsbeere genaamd.

Uitgelicht

Digitale krant