<p>IJsbaard Rob Moret op de alternatieve 11-stedentocht op de Weissensee, 6x reed hij hem daar uit bij ruim 20 graden onder 0 of windkracht 7.&nbsp;</p>

(Foto: Peter Busch)

11-stedentocht 1997: onvergetelijk!

RHENEN - Na het uitrijden van 11-stedentochten van 1985 en 1986 en het ontvangen van de koninklijke kruisjes moest Rob Moret 11 jaar wachten op derde tocht in 1997.

25 jaar geleden werd deze laatste monstertocht over ruim 200 km in Friesland geschaatst. Onder zware omstandigheden. Voor de inschrijving van de tocht in 1985 stond Rob van ‘s morgens 6 tot 12 uur in de rij om zich in te schrijven. In Leeuwarden sta je in een grote kooi en in het pikkedonker loop je naar het ijs, waar in de duisternis de monstertocht begint. Ruim vijfduizend schaatsers zullen de finish niet halen...

Onderweg klunen op de schaatsen over dijken en door dorpen. Uit de duisternis wordt geroepen: “Jullie zijn onze helden”. Niemand heeft nog een helm op. Kranten onder je trui tegen kou en wind. Onvergetelijk de toeschouwers in de elf steden. Dan schaatsen door verlaten landschap en afzien. Na Barthlohiem werd de tocht onvergetelijk voor mij. In de duisternis stond een vrouw met betraande ogen op het ijs. Ze durfde niet verder. “Wat zou er van Hannie overblijven als niemand haar vindt op het ijs?” Hannie Ypma uit Oudega was doodsbang. “Dit is misschien de enige keer in mijn leven dat ik hem uit kan rijden, want vorige keren had ik kleine kinderen.” Wegens angst moest ze stoppen. Rob zei tegen Hannie “Ik houd mijn handen op mijn rug, jij houdt ze vast en ik breng je naar Leeuwarden.” Glorieus bereikten we de finish. “Het was de mooiste dag uit mijn leven”, schreef ze Het werd helaas haar enige keer.

Rob was altijd welkom op de boerderij in Oudega-W.