Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto: Archief Arend Datema Instituut

Lezing streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren

OMMEREN - Op maandag 8 november komt Emile Smit in het streekmuseum Baron van Brakell: aan de Provincialeweg 21 een lezing houden over het laatste oorlogsjaar in de Betuwe.

In heel veel overzichten van Nederland in de Tweede Wereldoorlog komt de Operatie Market-Garden uitgebreid aan de orde. De luchtlandingen en de gevechten rond Arnhem hebben grote indruk gemaakt. Nadat op 26 september 1944 de laatste Engelsen uit Oosterbeek waren teruggetrokken, lijkt de oorlog bijna tot stilstand te komen. Het westen van het land kende de Hongerwinter en dan komt de bevrijding. Dat is het stereotype beeld.

Voor het Rivierenland is dat beeld volstrekt onjuist! Daar barstte de hel los ná Market-Garden. In een deel van de Betuwe lagen geallieerden en Duitsers tegenover elkaar. Dat leidde bijvoorbeeld in oktober 1944 tot zware gevechten rond Opheusden. Op den duur moesten alle burgers een goed heenkomen zoeken in het achterland. Sommigen moesten in de koude januarimaand van 1945 evacueren in Friesland! Daarna brak nog de tijd aan van puinruimen, overlast door ziekte of ongedierte en allerlei andere ellende. In de lezing wordt een beeld geschetst van dit laatste oorlogsjaar, waarin het rivierengebied meer dan gemiddeld leed onder de oorlog.

Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. De lezing is toegankelijk voor leden en niet-leden. De avond begint om 20.00 uur. In verband met de horeca is een coronacheck en legitimatie  noodzakelijk. In verband met de beperkte ruimte, dient u zich van tevoren op te geven bij penningmeester@hkko.nl of telefonisch: (06) 15545945.

Meer berichten