9 oktober Kesteren. Elf dagpauwogen staren u al nectar verzamelend uit herfstasterbloemen aan.
9 oktober Kesteren. Elf dagpauwogen staren u al nectar verzamelend uit herfstasterbloemen aan. Foto: Henk van der Kooij

Fleurrijke fladderende vlinderogen

Algemeen

KESTEREN - We beleven een vlinderrijk najaar. Lezenswaard is de informatie van de Vlinderstichting. Ons land kent soorten die brandnetel als waardplant hebben: de rupsen ervan zijn gespecialiseerd op deze plant. Bekende brandnetelvlinders zijn atalanta, dagpauwoog en kleine vos. 

Door Henk van der Kooij

Met atalanta en dagpauwoog gaat het  momenteel goed, met kleine vos niet. Oorzaak verschil onbekend. De atalanta is een trekvlinder. Vogeltellers zagen ze in september massaal vliegen. Ze trekken niet in groepen maar individueel. Ze vliegen op ongeveer 5 tot 10 meter hoogte in een rechte lijn naar het zuiden! Een mens blijft zich verbazen. De laatste weken waren Dagpauwoog-weken! Mijn waarnemingenschrift vermeldt slechts één dagpauwoog in september-oktober 2020. Hoe anders was dit eind september – half oktober 2021: bij zon volop dagpauwogen (en enkele atalanta’s). Ongekend. Op een oktoberdag zelfs 26 dagpauwogen en 2 atalanta’s geteld! Hoofdzakelijk op vier vierkante meter herfstaster. 

Of vlinders nu wegtrekken of overwinteren, in beide gevallen hebben ze veel brandstof, dus nectar nodig. Asters en klimop zijn goede nectarplanten. Dat  er nu veel dagpauwogen zijn van de tweede generatie is opmerkelijk. Het komt waarschijnlijk door de vochtigheid dat de brandnetels het nu beter doen dan vorige jaren – toen waren de zomers heet en droog – en dat dus de rupsen van de eerste generatie veel voedsel hadden: veel vlinders. Heerlijk. Daarom, als u kunt, poot op een zonnige plek herfstasters. Dan hebt u kans dat volgend jaar fleurrijke fladderende vlinderogen ook u dankbaar aankijken.

Uitgelicht

Digitale krant