Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Een vliegden op het Wekeromse Zand tijdens een mistige zonsopkomst. (foto: Jeroen van Wijk voor Geldersch Landschap & Kasteelen)</p>

Een vliegden op het Wekeromse Zand tijdens een mistige zonsopkomst. (foto: Jeroen van Wijk voor Geldersch Landschap & Kasteelen)

(Foto: Jeroen van Wijk voor Geldersch Landschap & Kasteelen)

Blikvangende bomen

REGIO - Inmiddels is het oktober en is de herfst toch echt begonnen. Er zit meer vocht in de lucht en ’s avonds koelt het snel af. Dit resulteert vaker dan in ieder ander seizoen in landschappen die in nevelen zijn gehuld. In het landschap vormen de contouren van markante vliegdennen onder deze omstandigheden fraaie blikvangers. 

Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, is een vliegden geen andere boomsoort dan ‘gewone’ grove den die we in veel Gelderse bossen zien staan. Vliegdennen zijn vernoemd naar de manier waarop het dennenzaad zich heeft verspreid: vliegend in de wind. Met een speciaal vleugeltje is het zaad hier ook uitermate geschikt voor. Vooral in open gebieden, zoals stuifzanden en heidevelden, kunnen de zaden ver worden verspreid. 

Zoals veel naaldbomen, is ook de vliegden het hele jaar door groen. Toch is het echt een aanrader om juist in het najaar aandacht aan de grillig gevormde bomen te besteden. Met name tijdens zonsopkomst en bij windstil, helder weer kunnen door de combinatie van mist en zonlicht bijna magische sferen ontstaan. Niet alleen aantrekkelijk om te zien maar ook prachtig om te fotograferen! Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) beheert verschillende stuifzand- en heidegebieden waar vliegdennen te vinden zijn.

Ook in de Achterhoek, zoals op de Lochemse Berg of landgoed Hagen nabij Doetinchem vind je vliegdennen. Daar zijn ze wel wat minder goed te zien omdat ze soms onderdeel zijn geworden van gesloten bos. Echt goed te bewonderen zijn ze in de Veluwse GLK-gebieden de Loenermark, de Haere ,de Dellen of het Wekeromse Zand.

Meer berichten