Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Bijen kasten op de heide. (foto: Rob Moret)</p>

Bijen kasten op de heide. (foto: Rob Moret)

(Foto: Rob Moret)

Imkers ‘Om en BIJ Rhenen’ halen bijen van de hei

RHENEN - ‘s Morgens om vijf uur vertrokken meerdere imkers van ‘Om en BIJ Rhenen’ naar de heide tussen Vierhouten en Epen.

Het ophalen van de kasten moet altijd ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat gebeuren. Dan bevinden zich al de bijen in de kast en zijn de bijen niet onderweg om bloemen te bestuiven of nectar en stuifmeel op te halen. Het was een mooie herfstochtend. Nevel hing boven de velden en op de hei waren veel spinnenwebben te zien.

Daar de dauw glinsterden deze erg mooi in het vroege morgen licht. Toen de kasten werden opgeladen werden, bleken deze goed zwaar te zijn. Voor al de laatste weken was het goed weer voor de bijen om honing te halen. Tegen een uur of negen waren de imkers weer thuis. Nu kon het moeilijke werk beginnen om de heide honing uit de honingkamer te krijgen.

Bij linde-, acacia- en fruithoning slingert de honing gemakkelijk uit de raten. Heidehoning is zeer stroperig en dik en daar om lastig om er uit te slingeren. Veel imkers hadden een mooie oogst. Ook waren er nog imkers met raathoning. Omdat de zomer niet zo mooi was, hebben de bijen aanmerkelijk minder honing gehaald dan voorgaande mooie zomers. Nu krijgen de bijen voedsel voor de winter.

Na de winter is iedere imker weer benieuwd of de bijen de winter hebben overleefd.  De cyclus begint dan weer op nieuw met het bestuiven van de planten in de natuur en het ontwikkelen van de bijen volken. Corona was moeilijk voor het bouwen van een bijen stal.

Rob Moret, voorzitter van ‘Om en BIJ Rhenen’. (Pas op : Donderdag E-bike gestolen bij A.H. Iemand iets gezien?)

Meer berichten