Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>22 augustus 2015 Kesteren. Bosuil (wat een prachtige zwarte ogen) overdag waargenomen, schuilend in Notenboom begroeid met klimop. (foto: Henk Van Der Kooij)</p>

22 augustus 2015 Kesteren. Bosuil (wat een prachtige zwarte ogen) overdag waargenomen, schuilend in Notenboom begroeid met klimop. (foto: Henk Van Der Kooij)

(Foto: Henk Van Der Kooij)

Vogelroep in het nachtelijk duister

NEDER-BETUWE - Deze reactie zal menig  bewoner uit de bosrijke omgeving van Rhenen ’s nachts niet mee kunnen maken: rechtop gaan zitten in bed, met oren wijd open om naar  een mannetje Bosuil te luisteren. Daar laat deze vogel zich waarschijnlijk regelmatig horen. Maar  in de Neder-Betuwe is deze soort schaars. 

Door Henk Van Der Kooij

Ik ken wel het geluid want in mijn eerste vogelaarsjaren ging ik in februari Bosuilen inventariseren met behulp van een cassetterecorder. Op de cassette stond een geluidsopname van een roepend mannetje. Het geluid, eigenlijk niet in woorden te vangen, klinkt als hoe…hoe-hoe-hoeeee en laat zich bij weinig wind honderden meters ver horen. Eén ervaring wil ik delen. 

Eens stond ik ’s nachts rond elf uur in een moerasbos. Cassetterecorder aangezet en .. al vrij snel antwoordde een echt mannetje. Even later klonk ook het geluid van een vrouwtje: een luid ’ke-wik’. Geweldig, niet te verwoorden die sfeer! U begrijpt dat het me een vreugde is om Bosuilen te horen. Zeker ook dicht bij huis. En dit is me de laatste weken vier keer overkomen. Op 27 augustus (mannetje), 15 september (vrouwtje), op 17 september roepend mannetje midden in de nacht en toen een half uur wakker gelegen, en op 27 september (allebei). Alleen de vogels kreeg ik niet te zien. Dat overkwam me wel op 22  augustus 2015. Toen stond ik ineens oog in oog met een Bosuil in eigen tuin. Ik stond gelukkig door deze verrassing niet zo aan de grond genageld, dat ik geen foto kon maken .

Meer berichten