Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Het insnijden van de Tabaksbladeren. (foto: Arie van Barneveld)</p>

Het insnijden van de Tabaksbladeren. (foto: Arie van Barneveld)

(Foto: Arie van Barneveld)

Tabakspluk bij Utrechts Landschap

AMERONGEN - Evenals het Tabaksteeltmuseum, laat ook Utrechts Landschap zien hoe bepalend de Tabaksteelt lange tijd was in de omgeving van Amerongen. Bij het informatiecentrum van Utrechts Landschap, dat overigens gevestigd is in een oude droogschuur voor tabak, bevindt zich een klein veldje met tabaksplanten. 

Op Open Monumentendag zaterdag 11 september, kan men bij Utrechts Landschap de tabaksschuren wat beter bekijken en samen met een gids enkele schuren bezoeken, waarbij de gids alles vertelt over de tabaksteelt die hier vroeger voor menigeen een bron van inkomen was.

De wandelingen met gids vertrekken om 13.00 en 15.00 uur vanaf het infocentrum van het Landschap aan de Veenseweg 8. Op die dag wordt ook de tabak geoogst van de akker. Dit jaar mogen kinderen, die dat leuk vinden, ons daarbij helpen. De bladeren worden van de tabaksplanten geplukt, vervolgens ingesneden en aan spijlen geregen. Hierna worden deze spijlen in de zogeheten hank in de droogschuur opgehangen.

Dit alles vindt plaats bij het infocentrum aan de Veenseweg 8. Vanaf 13.00 tot ongeveer 16.00 uur. Parkeren kan op de Groene Entree bij sportpark De Burgwal, vandaar is het enkele minuten lopen naar het Informatiecentrum.

Meer berichten