Logo gemeentenieuwsonline.nl
De Grebbeberg is een schatkamer aan verhalen
De Grebbeberg is een schatkamer aan verhalen (Foto: Willy Hoorn)

Wandelen door het stille groen op de grens van hoog en laag

RHENEN - Boswachter Johan Veenhof hield ervan om bezoekers van zijn Grebbebos te verrassen. Zoals met die vervallen plaggenhut. Veenhof bouwde hem eind vorige eeuw, om ons een beeld te geven van het harde bestaan van eekschillers.  

Eekschillers? Wie dat waren is woensdagavond 25 augustus te horen op de laatste open zomeravondwandeling met gidsen van het Cuneragilde.

De meeste deelnemers kennen de Grebbeberg van hun boswandelingen. Maar ze zijn verrast over wat ze horen over dit gebied op de rand van hoog en laag: over geologie, bosbouw, historie en archeologie.

De wandelingen duren anderhalf uur, maar lopen vaak uit, gezelligheid kent immers geen tijd. De rust van de bossen nodigt uit tot beschouwende gesprekken. Over IJstijden en het ontstaan van dit geplooide landschap. Of over die verdwenen Sint-Anthoniskapel hier op een heuveltop en zijn relatie met vroegere heidense rituelen en kosmische leylijnen in de nevel tussen metafysica en natuurkunde.

En dan zijn er altijd die Aha-belevenissen: ‘Oh ja? nooit geweten’. Of een moment van diepe stilte, na een verhaal over wanhopige ouders die in mei 1940 hun spoorloos verdwenen zonen zochten, terwijl op de begraafplaats het ‘knekeltoerisme’ op gang kwam.

Terug naar die hut van de eekschillers en de bittere armoede van vroeger. En hij herinnert ons ook aan die markante boswachter die hier woonde en werkte, een gastvrij en geestig verteller, die graag tekende en schilderde en hier maar liefst honderd romans schreef.

Woensdag 25 augustus. Corona beperkingen. 5 t/m 12 jaar drie euro. Start 19.00 uur. Reserveren: 06 16787501.

Meer berichten