Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>13 augustus Kesteren. Twee forse jonge Houtduiven keken mij vanaf het ruikende nest onverstoorbaar aan. (foto: Henk van der Kooij)</p>

13 augustus Kesteren. Twee forse jonge Houtduiven keken mij vanaf het ruikende nest onverstoorbaar aan. (foto: Henk van der Kooij)

(Foto: Henk van der Kooij)

Geduldige onschuldig ogende ogen

KESTEREN - Ik had het kunnen weten... maar werd toch verrast. In een hoek van de tuin staat een notenboom. De boom wordt door mij regelmatig geknot. Nu was dit al een tijd niet gebeurd en daardoor beschaduwden takken de klimopbegroeiing van de stam. 

Door Henk van der Kooij

Maar klimopbloemen zijn rijk aan nectar en vormen in het najaar niet alleen een belangrijke voedselbron voor vlinders maar ook voor bijen en andere insecten. Dus ik in augustus met de ladder de boom in. Aan de zuidkant takken afgezaagd. Echter, ineens zag ik door de klimopbegroeiing heen een nest met jonge Houtduiven! Gelijk gestopt. Op de foto ziet u twee grote jongen. Het was voor het eerst dat ze een mensenhoofd zagen .. en ze reageerden niet. Althans niet waarneembaar. Ik heb heel wat nesten met jongen gezien. Bijvoorbeeld van bijna vliegvlugge jongen van de Zwarte Kraai. De jongen lagen voor dood in het nest. Ook van Torenvalk en Ransuil. Die jongen keken me fel aan, met scherpe klauwen naar voren: ‘Wat mot je? pas maar op als je dichterbij komt’. Deze jongen bleven onschuldig geduldig kijken. Ik moest bij het zien ervan denken aan iemand die in de Tweede Wereldoorlog houtduifnesten beheerde. Hij had de jongen vastgebonden aan het nest en de ouders bleven maar voeren en voeren. De jongen werden vetgemest om dan te worden geoogst. Begrijpelijk in een periode van echte honger. U begrijpt, maakt u zich echt geen zorgen, dat geen haar op mijn hoofd eraan dacht om ook zoiets te doen.

Meer berichten