Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>27 juli Lienden. Een vrij zeldzame roestbruine halfgans, geflankeerd door twee Grauwe ganzen. (foto: Henk van der Kooij)</p>

27 juli Lienden. Een vrij zeldzame roestbruine halfgans, geflankeerd door twee Grauwe ganzen. (foto: Henk van der Kooij)

(Foto: Henk van der Kooij)

Roestbruine halfgans

RHENEN - Ik geef toe dat als je over de Marsdijk langs de Nederrijn bij Rhenen fietst, de uiterwaarden iets van een dierenpark hebben. Altijd zijn er Brandganzen, Grauwe ganzen en Nijlganzen te zien. Regelmatig ook Canadese ganzen. Op de foto ziet u twee Grauwe ganzen, waakzaam, want ik ben afgestapt. 

Door Henk van der Kooij

Door de vele regens waren half juli de uiterwaarden helemaal onder gelopen. Op 27 juli bleek het water fors gedaald. In de Tollewaard was een voor ganzen ideale plas-dras-situatie ontstaan. Honderden ganzen waren er op af gekomen. Maar niet alleen ganzen. Centraal op de foto staat een Casarca. Een Casarca is iets groter dan een eend en kleiner dan de meeste ganzensoorten. Wikipedia spreekt origineel van een ‘halfgans’. Het is een sierlijk eend met een fraai oranjebruin lichaam en een lichtoranje kop. Je kunt ook spreken van een kaneelkleurige kop. Daar ik geen ring kon ontdekken neem ik aan dat het geen ontsnapt exemplaar betrof. Waar de naam Casarca vandaan komt, weet ik niet. Heeft mogelijk met de bijnaam ‘roestgans’ te maken. Mannetjes hebben in het broedseizoen een zwart halsring. We hebben hier dus te maken met een vrouwtje. Voor mij is deze vogel zeldzaam. Maar opmerkelijk, wel  dit jaar al eerder in de Tollewaard gezien, en wel op 14 mei. Een paar was toen aanwezig. Ik heb er van genoten! En wie weet, zijn ze hier in de toekomst meer aan te treffen. Want de soort wordt in toenemende mate in Nederland gezien.

Meer berichten