De ruïne van een koepelkazemat is een van de vaste vertelplekken. (foto: Willy Hoorn)
De ruïne van een koepelkazemat is een van de vaste vertelplekken. (foto: Willy Hoorn) Foto: Willy Hoorn

Oudste Greb-bewoners overleefden met hulp van mieren

Algemeen

RHENEN - Ook op de avondwandeling van aanstaande woensdag 28 juli over de Grebbeberg klinken verschillende opmerkelijke en aangrijpende verhalen. Gids Frank Ganzevles heeft vooral belangstelling voor de (militaire) historie van dit gebied. De tweede gids is Frans van den Bosch, kan ook boeiend vertellen over het leven van planten en bomen.


Bij voldoende belangstelling kunnen deelnemers dus kiezen waar voor hen het accent van de wandeling mag liggen. De gidsen van Het Cuneragilde splitsen grote groepen vanwege het risico van corona. Want de wandeling gaat anderhalf uur over mooie, maar smalle bospaden. Onderweg vertellen ze over flora en fauna op plekken die iets laten zien van de bosbouwhistorie en over het ontstaan van de Grebbeberg en zijn roemruchte geschiedenis.

Vraag Frank Ganzevles wat hij hemzelf het meest raakt, dan noemt hij de dramatische gebeurtenissen in mei 1940 bij de bunkertjes op de rand van de berg. Een diep menselijk drama, het onverbiddelijke dilemma: ‘hij of ik’. Als je het geluk hebt dat je zoiets kunt navertellen, dan achtervolgt het je de rest van je leven. De excursies beginnen met een korte ronde over het militair ereveld. Maar er zijn gelukkig ook volop luchtige onderwerpen. Vraag Frans van den Bosch maar eens hoe de oudste bewoners van het bos zich bij hun voortplanting lieten helpen door… mieren.

Woensdagavonden in juli en augustus. Gezinstocht. Corona-bepalingen gelden. Bospaden zijn ongeschikt voor rolstoelen. Honden mogen niet mee. Kosten: vijf euro per persoon, tot en met 12 jaar drie euro, liefst pinnen. Start 19.30 uur. Reserveren verplicht: 06 16787501.

Uitgelicht

Digitale krant