Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>De Grebbeberg biedt een fenomenaal uitzicht over Rivierenland. (foto: Pieter de Vries)</p>

De Grebbeberg biedt een fenomenaal uitzicht over Rivierenland. (foto: Pieter de Vries)

(Foto: Pieter de Vries)

Een onverwachte hoosbui isniet het eind van het verhaal

RHENEN - Wat moet een gids doen als halverwege zijn bosexcursie onverwacht een hoosbui losbarst? Ophouden en een schuilplek zoeken? ‘Gewoon doorgaan met je verhaal’, antwoorden de wandelaars vorige week woensdagavond in het Grebbebos. Dus stond gids Dick Verkaar in de avondschemering druipend onder een eikenboom en vertelde over de picknickplek van Frederik van de Palts.

Iedereen om hem heen was net zo doorweekt, maar niemand wilde weg. Dat laatste is typerend voor de wekelijkse excursies van het Cuneragilde. Volgens het programma duren de rondleidingen anderhalf uur. Maar in de regel lopen ze uit. Omdat er zoveel te vertellen is en omdat gezelligheid heel belangrijk is.

Elke woensdagavond trekken een of meer groepen het bos in. Voor sommigen is De Greb ‘bekend terrein’, maar gaandeweg blijken er toch verrassingen. Als het wat, hoe en waarom is uitgelegd, krijgt die vertrouwde omgeving soms een nieuwe dimensie. ‘Je ziet het pas als je het doorhebt’, sprak een bekend voetbalfilosoof. En inderdaad, ook op de groene mat van het Grebbebos gaat zijn wijsheid op.

Intussen komt de hele historie voorbij: het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug, de bijzondere bodem, hoe een productiebos een ‘oerbos’ wordt, de planten en dieren. En de roemruchte rol van de berg in onze geschiedenis. Alles begrijpelijk verteld, ook voor kinderen. 

Woensdagavonden in juli en augustus. Er gelden corona-beperkingen. Bospaden zijn niet voor rolstoelen. Honden mogen niet mee. Kosten 5 euro per persoon, tot 12 jaar 3, liefst pinnen. Start 19.30 uur. Reserveren verplicht: 06 16787501.

Meer berichten