Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>9 jun.i Ik heb het hier in het Eldiksche Veld goed naar mijn zin en laat daarom graag mijn grutto-roep horen. (foto: Henk van der Kooij)</p>

9 jun.i Ik heb het hier in het Eldiksche Veld goed naar mijn zin en laat daarom graag mijn grutto-roep horen. (foto: Henk van der Kooij)

(Foto: Henk van der Kooij)

Nog eens het Eldiksche Veld

OCHTEN - “Ja, ik voer als koning of koningin onder de weidevogels het woord. Hier sta ik in het prachtige weidevogelgebied Eldiksche Veld. Op 2 juni is er in de krant al aandacht aan geschonken. Leuk dat er mensen zijn die zo betrokken zijn op het wel en wee van ons weidevogels. Alleen de informatie in het stukje ‘Verrekijken over het Eldikse Veld’ was niet helemaal juist.

Door Henk van der Kooij

De verhoging van het waterpeil is niet bewerkstelligd door het waterschap. Boeren zijn nodig wil er grasland zijn en blijven. Nu zijn er ook boeren die meer doen. Neem nu de familie Van de Westeringh uit Ochten, een heerlijke weidevogelfamilie. Zij hebben op vrijwillige basis in samenwerking met de Agrarische NatuurVereniging ‘Lingestreek’ op een graslandperceel een pomp op zonne-energie gezet en de greppels afgedopt. Hierdoor is er een plas-dras-situatie ontstaan, die voor ons weidevogels heel aantrekkelijk is. Samen met een uitgesteld maaibeheer – het is nu 9 juni en u ziet op de foto dat er nog niet gemaaid is! – en de ontwikkeling van natuurvriendelijke oevers kunnen wij ons hier als weidevogels goed handhaven. Het voelt hier echt als een warm bad. Die familie Van de Westeringh verdient de naam familie Van de Wetering: een wetering is een brede, grote sloot, dus waterrijk. Zij gunnen ons water in ons leefgebied en dat maakt het boren naar voedsel in de grond een stuk plezieriger. Daarom laat ik met vreugde mijn GRUT-too, GRUT-too horen over het Eldiksche Veld!”

Meer berichten