Afbeelding

Kan het Betuwser?!

Algemeen

KESTEREN - Zaterdagmiddag 29 mei reed ik ’s middags rond vier uur met de auto over de Nedereindsestraat naar huis. Plotseling viel mijn oog op een vogel links van de weg. Bovenop een fruitboom stond een Steenuil!

Door Henk van der Kooij

Gelijk de auto gekeerd en een stukje teruggereden. Weer gedraaid om daarna aan de linkerkant van de weg de auto stil te zetten. De Steenuil reageerde niet. Dat zou ongetwijfeld wel gebeurd zijn als ik uitgestapt was. Maar nu had ik oogcontact met een Steenuil op een afstand van hooguit acht meter! Ik krijg nooit genoeg van uilen. Zie nu deze uil. Onverstoorbaar. Wel alles in de omgeving in zich opnemend. De eigenaar van het terrein en mijn persoon spraken later over de strenge blik van de Steenuil. Hij omschreef de blik als die van een vroegere bovenmeester uit de lagere school. Hij vertelde ook dat zijn vrouw een keer had gezien hoe een Steenuil met zijn kop kleine jongen uit een nestkast probeerde te pakken. Ja, de natuur is mooi, maar ook hard: het is eten en gegeten worden.

Nog iets over het voorkomen van de Steenuil. Wie er op gaat letten, krijgt in de Neder-Betuwe regelmatig steenuilnestkasten te zien. Dankzij de uilenwerkgroep! Geweldig. Zij onderhouden deze kasten en ringen ook jaarlijks de jongen. Deze Steenuil overdag had waarschijnlijk – best laat, maar was dit voorjaar niet anders dan de andere voorjaren? – jongen. En zo kon ik deze foto maken: een Steenuil op een gesnoeide pruimenboom. Schitterend. Kan het Betuwser?!

Uitgelicht

Digitale krant