22 mei Ochten. Een face-to-face-ontmoeting met een Grasmus. (foto: Henk van der Kooij)
22 mei Ochten. Een face-to-face-ontmoeting met een Grasmus. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Krassende witkeelmus

Algemeen

OCHTEN - Iedereen weet hoe een mus eruit ziet. Nu zijn er ook Grasmussen. Nee, ze zijn geen familie van de Huis- en Ringmus. Grasmussen nestelen in onze regio graag in doornstruiken (Meidoorns!) met een dichte kruidenvegetatie. Je krijgt ze dan ook niet makkelijk te zien, laat staan te fotograferen.

Door Henk van der Kooij

De Grasmus is een lange-afstandstrekker. Onze Grasmussen overwinteren in West-Afrika. Als overwinteraar in de Sahel is de Grasmus erg gevoelig voor droogtes aldaar. De eerste Grasmussen komen normaal half april terug, de mannetjes eerder dan de vrouwtjes. Dit jaar werden er door de koude noordelijke luchtstroming eind april nog maar weinig Grasmussen in ons land waargenomen. Ik hoorde de vogel pas begin mei. Grasmussen zijn best aparte vogels want een mannetje bouwt enkele nesten, waaruit het vrouwtje een keuze maakt. Bevalt geen van de nesten haar, dan bouwt ze alsnog haar eigen nest (aldus Vogelbescherming)! Stel je voor dat mensenmannen zo mensenvrouwen moesten lokken.


Op zaterdag 22 mei was het even droog en ben ik op de fiets naar de Buitenpolder bij Ochten gegaan. Bij het ingangshek hoorde ik de krassende zang van een Grasmus en even later zag ik de vogel op een paal. Snel de fotoapparatuur gepakt en... de vogel liet zich fotograferen. U ziet een vogel (14 cm) met een opvallend witte keel. Vandaar de Engelse naam Common Whitethroat. Ik kon de vogel even van face-to-face zien. Leuk! En zo is elke tocht in het veld weer verrassend.

Uitgelicht

Digitale krant