Logo gemeentenieuwsonline.nl
Viering Koninginnedag in Kesteren op 31 augustus 1923
Viering Koninginnedag in Kesteren op 31 augustus 1923 (Foto: onbekend)

Over Koninginnedag en bevrijding vieren in Kesteren

KESTEREN - In Kesteren is er een rijke traditie wat betreft het vieren van Koninginnedag en de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Cees Verhaaf beschikt over unieke beelden van deze festiviteiten vanaf 1923 tot heden en hij verleende alle medewerking om deze beelden te tonen.

De bijgevoegde foto is de oudste beschikbare foto gemaakt ter gelegenheid van het vieren van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina op 31 augustus 1923. Het gaat om een feestboog in de Nedereindsestraat. Feestbogen speelden daarna tot de jaren tachtig in de vorige eeuw een belangrijke rol. Bovendien werden er op een gegeven moment optochten georganiseerd.

Het karakter van het vieren van Koninginnedag veranderde daarna in Kesteren. Vanaf de jaren 90 zien we verschillende activiteiten, zoals het houden van een zeskamp op de Leede, gezamenlijke maaltijden gebaseerd op verschillende culturen, spelen, kleedjesmarkten en optochten van kinderen met versierde fietsen. De laatste jaren wordt gestart met een aubade met daarna diverse activiteiten voor kinderen en een afsluitend oer-Hollands gezellig feest op het dorpsplein.

"Van al het beeldmateriaal waarover we konden beschikken dankzij Cees Verhaaf is een film gemaakt, die een beeld geeft van het vieren van Koninginnedag en de bevrijding in Kesteren door de jaren heen. Voor de film zie onze website: www.oranjeverenigingkesteren.nl."

Meer berichten