Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>23 april De Tollewaard. Kievit-ukkie op zoek naar voedsel in een onbekende wereld. (foto: Henk van der Kooij)</p>

23 april De Tollewaard. Kievit-ukkie op zoek naar voedsel in een onbekende wereld. (foto: Henk van der Kooij)

(Foto: Henk van der Kooij)

Kievit-babyboom

BETUWE - Vorige week vroeg ik uw aandacht voor een zeer bekende weidevogel, en wel de Kievit. Ik kan niet nalaten het nog een keer te doen. Op 23 april nam ik namelijk in De Tollewaard zeker zeven kleine kievit-hummeltjes waar. De topper kwam op 28 april.

Door Henk van der Kooij

Fietsen en lopend over het onverharde pad, telde ik door de kijker 22 kleine voedselzoekende hummeltjes! En... er waren er ongetwijfeld meer. Kuikens verbergen zich als de oudervogels alarmeren en zijn verder door de begroeiing niet goed te tellen.
Kieviten broeden vier weken: veel vogels zijn met het prachtige weer van eind maart gaan broeden. Vandaar de Kievit-babyboom! Op de foto ziet u een ukkie. Moet u eens indenken, zo zit je lekker geborgen in een ei en zo loop je rond. Zelf als nestvlieder je eigen voedsel zoeken. Zelf de wereld om je heen ontdekken. Gelukkig dat de oudervogels enorm waakzaam zijn en elke vijand weg proberen te jagen. De kuikens kunnen heerlijk scharrelen. Wij hebben een belastingsysteem dat eenverdieners discrimineert. De overheid vindt dat beide ouders moeten werken. Zo zijn er huishoudens waar de kinderen ’s morgens worden opgehaald en ’s avonds weer worden thuisgebracht. Maar niet voor elk kind is dat goed. Eigenlijk zijn we een soort ophokplicht aan het invoeren. En dat in een samenleving die het ophokken van dieren bestrijdt. Wonderlijk. Ik ben van de partij ‘Heerlijk mens’ en heb de woorden ‘lopen als een kievit (= erg gemakkelijk en vlug lopen) hoog in het vaandel staan.

Meer berichten