15 april Tollewaard. Broedende Kievit in kruidenrijk grasland. Staat de kuif recht overeind daar de vogel mij ziet? (foto: Henk van der Kooij)
15 april Tollewaard. Broedende Kievit in kruidenrijk grasland. Staat de kuif recht overeind daar de vogel mij ziet? (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Kiejuh ...Wiep

Algemeen

LIENDEN - Daar zit je dan op je vier eieren. Misschien wel met mooi warm weer begonnen met leggen. Je kunt als vogel toch ook niet weten dat er na een paar warme dagen een lange periode met betrekkelijk lage temperaturen zou komen?

Door Henk van der Kooij

Nee, een vogel leeft bij de dag. Doen wij als mensen heel anders? Wel denk je als mens, bij het zien van zo’n broedende Kievit, het is te hopen dat als de eieren uitkomen de temperaturen wat hoger zijn want anders wordt het moeilijk voor de jongen om voedsel te vinden. Kievieten zijn onmiskenbaar. Let eens op de fraaie opvallende kuif! Kieviten broeden graag in kort kruidenrijk gras, afgewisseld met kale plekken. Wel, dat is in de Tollewaard bij Lienden volop aanwezig. Ik schat dat op het perceel van de broedende vogel al gauw tien paren aanwezig zijn. De nesten kunnen op minder dan tien meter van elkaar af liggen.

Kieviten zijn nestvlieders: een dag nadat ze uit het ei zijn gekropen, moeten de kuikens al hun eigen dierlijk kostje bij elkaar scharrelen. Hierbij worden ze steeds in de gaten gehouden door de ouders. Nee ze brengen naar een kindercrèche is er niet bij. Zelf bewaken en beschermen tegen belagers. De afwisseling van gras en open plekken maakt het lopen voor de kuikens makkelijk. Om te overleven hebben ze een veilige plek nodig met voldoende voedsel. In de praktijk komt er helaas gemiddeld nog niet één jong per kievitspaar groot. De soort gaat daardoor in ons land achteruit.

Uitgelicht

Digitale krant