30 maart. Landgoed Den Eng. Volwassen spreeuw op zoek naar een door spechten uitgehakte geschikte broedwoning. (foto: Henk van der Kooij)
30 maart. Landgoed Den Eng. Volwassen spreeuw op zoek naar een door spechten uitgehakte geschikte broedwoning. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

De ouderwetse ‘kersendief’

Algemeen

OMMEREN - Spreeuwen zijn bekende vogels. In de Betuwe waren ze vroeger bekend en gevreesd. Ze konden met honderden tegelijk kersenboomgaarden overvallen om zich aan de kersen te goed te doen. Tegenwoordig zijn er landelijk veel minder spreeuwen: het aantal broedvogels is de laatste 30 jaar gehalveerd. En veel boomgaarden worden nu verdedigd middels vogelnetten en knalapparatuur. Vandaag vraag ik uw aandacht voor deze ‘kersendief’.

Door Henk van der Kooij

Kent u de spreeuw eigenlijk wel? De foto toont een wit gespikkeld verenkleed met een glans van paars, blauw en zwart op de kop en een gele spitse snavel. Wat een prachtvogel. Spreeuwen nestelen in gaten en kieren van gebouwen, in nestkasten en in natuurlijke holtes in bomen. Laatstgenoemde zijn er volop in landgoed Den Eng bij Ommeren. Dankzij de vele spechten. Op de foto ziet u een volwassen spreeuw een nestholte inspecteren. Fijn zo’n holwoning door anderen uitgehakt. Spreeuwen broeden weinig in grote bossen. Het zijn echte graslandvogels. Ze tasten de bodem van weilanden en grasvelden af op zoek naar insecten en insectenlarven zoals van de langpootmug (emelten).

In zomer, herfst en winter eten ze ook graag bessen en fruit. Spreeuwen zijn goed in het imiteren van geluiden. Aan spreeuwen in het voorjaar kun je horen welke vogels zijn teruggekeerd. En heeft niet een spreeuw een voetbalwedstrijd in de war gestuurd doordat hij het scheidsrechterfluitje na deed? Bekend zijn ook hun slaapplaatsen. Tegen zonsondergang vormen zich dichte wolken van duizenden spreeuwen die prachtig op en neer 'golven' in de lucht. Zonder onderling ooit te botsen!

Uitgelicht

Digitale krant