Geen vlaggen op Sint-Stevenstoren vanwege broedende slechtvalk

Algemeen

NIJMEGEN - Op vrijdag 2 april is er een ei ontdekt op het dak van de St. Stevenstoren. De St. Stevenstoren is eigendom van de gemeente. Na navraag bij onze stadsecoloog, blijkt het te gaan om een slechtvalk-ei. De slechtvalk is een van de handvol vogels waarvan het nest het hele jaar door beschermd is volgens de Wet natuurbescherming. Slechtvalken hebben een broedtijd van ongeveer een maand. Het ei zal dus uiterlijk begin mei moeten uitkomen.

Omdat in principe altijd een van de ouders bij het ei blijft, kunnen we nu (dat deel van) de toren niet in zonder de ouders te storen. Daarna duurt het nog ongeveer 40 dagen voordat het kuiken kan vliegen.

Dat betekent dat er op Koningsdag, bij de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei de vlag niet uit gaat. Op het stadhuis gaat de nationale driekleur wel gewoon uit. Voor volgend jaar kijken we of een nestkast kunnen ophangen op een plek dichtbij, maar minder gevoelig voor verstoring.


Met ongeveer 200 broedparen in heel Nederland is de slechtvalk niet meer heel zeldzaam. Wel is het best bijzonder dat we een broedend paar slechtvalken in de binnenstad hebben. Daarom willen we dit vogelpaar graag een handje helpen.

Uitgelicht

Digitale krant