12 maart. Grutto's op doortrek rustend in de Buitenpolder bij Ochten. (foto: Henk van der Kooij)
12 maart. Grutto's op doortrek rustend in de Buitenpolder bij Ochten. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Van gruttoo naar oo-grut?

Algemeen

OCHTEN - Iedereen kent wel de Grutto, onze beroemdste weidevogel. De ‘koning van de weide’ heeft zijn naam te danken aan zijn roep: ‘gruttoo, gruttoo'. Dit jaar hoorde ik voor het eerst de gloedvolle roep op 12 maart in de Ochtensche Buitenpolder.

Door Henk van der Kooij

Er waren al eerder Grutto’s in ons land waargenomen, maar een Kooijaans mens kan niet elke dag naar Ochten fietsen. Onze Grutto’s komen in februari of maart terug uit West-Afrika of Zuidwest-Europa. Ze trekken in groepen door en vertoeven graag in en bij ondiep water. De Grutto’s op de foto troffen het: delen van de Buitenpolder bij Ochten stonden nog onder water. Ik telde 53 Grutto’s (op 17 maart 59 en op 29 maart 35). De morgenzon viel op de groep toen ik foto’s maakte. Prachtig die bruinrode voorkomens met een witte streep boven het oog. En wat een lange, rechte snavel: wat een grondboorapparaat.
Helaas, het aantal broedparen in ons land neemt fors af. Veel vochtige, kruidenrijke graslanden met een goed bodemleven en volop insecten zijn veranderd in ontwaterde graslanden arm aan bloemen, insecten en bodemleven. Vooral de kuikens ondervinden hiervan de gevolgen: ze vinden minder voedsel en velen halen de volwassenheid niet. Vijanden doen hier ook geen goed aan. Een broer van mij vertolkte de gruttoroep eens met ‘oo-grut, oo-grut’. Oftewel: waar is mijn grut? Het is te hopen dat de gruttoroep niet meer en meer over zal gaan in een menselijk oo-grut en de echte gruttoroep gaandeweg zal gaan verstommen.

Uitgelicht

Digitale krant