Dominees Bank op Grebbeberg
Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Dominees Bank. (foto: Rob Moret)</p>

Dominees Bank. (foto: Rob Moret)

(Foto: Rob Moret)

Dominees Bank op Grebbeberg

RHENEN - Duizenden mensen gaan genieten van de nieuwe Dominees Bank op de Grebbeberg.

Tussen 1900 en 1910 bevond er zich op de rand tussen het Haksteinbos en steile zuidhelling van de Grebbeberg een Dominees Bankje. Het bankje is door het Utrechts Landschap in ere hersteld. Als dank betuiging ontving Rob Moret dit bankje namens het Utrechts Landschap van Heiko Warnsinck.

Rob was 35 jaar vrijwilliger, waarvan de laatste tien jaar als voorzitter van de Blauwe Kamer Commissie. Ecoduct kreeg door Rob zijn naam: Ecoduct Grebbeberg met dassen, hij hield mede Blauwe Bever in de vaart.

De bank staat op een unieke plek. Met de rug van de bank naar het Haksteinbos. Er groeide eiken hakhout voor de bakkersovens in Brabant en de leerlooierijen. Arie van de Heuvel uit de tabaksschuur in de Dr. Wallerbocht heeft er met zijn paard nog hout gesleept. Tussen het hakhout lopen nu reeën, vossen, Galloway-koeien en konikpaarden.

Het bankje staat pal naast de historische Elisabethlinde, vrouw van Winterkoning Frederik van de Palts. Op deze plek kwamen paarden met geschut op een langzaam oplopend pad de berg op.

Het uitzicht is uniek. Eerst het bommengat in de Grift, dan het Hoornwerk, de Blauwe Kamer, waar je lepelaars, aalscholvers en lepelaars en met groot geluk een bever kunt zien. Vervolgens zien we de Rijn, groene Betuwe en het unieke uitzicht van Brabant op de horizon. Ook u kunt genieten van deze prachtige plek en heerlijke bank met tekst: 'Op oude afbeeldingen stond hier de Dominee's bank. Op initiatief van Rob Moret is deze in ere hersteld. Een plek om te genieten en naar buiten en naar binnen te blikken.'

Meer berichten