Hangooievaars bij Lienden
Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>4 januari. Hangooievaars bezetten het paalnest aan de Beemdsestraat bij LIenden. (foto: Henk van der Kooij)</p>

4 januari. Hangooievaars bezetten het paalnest aan de Beemdsestraat bij LIenden. (foto: Henk van der Kooij)

(Foto: Henk van der Kooij)

Hangooievaars bij Lienden

LIENDEN - In december 2019 schreef ik over ‘Hangooievaars’. Ook dit seizoen zijn ze er weer, ook in onze regio. Op 4 januari 2021 nam ik een Ooievaarsstel waar in de Tollewaard.

Door Henk van der Kooij

Een van de vogels bleek geringd. Het was ooievaar 3E373, geringd als nestjong op 24 juni 2016 te Groessen, 36 km ten oosten van Lienden. Door mij voor het eerst gefotografeerd op 17 febr. 2020, met nog een Ooievaar op het paalnest aan de Beemdsestraat. Het leuke van een geringde poot is dat je een vogel wat kunt volgen. Daarom heb ik het afgelopen jaar ook op Ooievaars gelet en bij het zien van geringde poot geprobeerd de vogel fotografisch vast te leggen. Het Beemdsestraatpaar lijkt echt gebonden te zijn aan de streek rond Lienden. Grappig is dat het stel ook enkele keren gespot is op het paalnest langs de Marsdijk. In oktober stonden ze elkaar daar zelfs klepperend te begroeten.

Wij kunnen kleppen, maar dat haalt het niet bij het geklepper van deze vogels! Op de foto ziet u – is het geen echt Nederlands plaatje?! - het paar 3E373 rustig overdag staan te rusten bij ca. 3 graden Celsius noordoostenwind. Het is blijkbaar goed toeven in Nederland en weten de vogels ook in de winter steeds genoeg voedsel te vinden. Toch wel bijzonder. Je kunt wegtrekken naar Afrika, maar wie het eerst komt wie het eerst maalt. Als de Afrikagangers terugkomen, bezetten deze blijvers al lang weer een nestplaats.

Meer berichten