Gans met kerst?
Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>4 december. Noord Russische Brandganzen genietend van Betuws gras langs de Rijn. (foto: Henk van der Kooij)</p>

4 december. Noord Russische Brandganzen genietend van Betuws gras langs de Rijn. (foto: Henk van der Kooij)

(Foto: Henk van der Kooij)

Gans met kerst?

BETUWE - Tot op heden zijn er veel minder ganzen in onze regio dan enkele jaren geleden. Komt waarschijnlijk door het zachte weer. Toch op 4 december een ganzentocht gemaakt, op jacht naar geringde ganzen. Ach ja, elk mens heeft zijn eigenaardigheden.

Door Henk van der Kooij

De laatste jaren trekken ook Brandganzen mijn aandacht. Hoe dat komt? Vanaf het moment dat ik ontdekte dat er ook geringde Brandganzen zijn. Bij Kolganzen en Grauwe ganzen altijd gelet op halsringen en die nam ik bij Brandganzen nooit waar. Echter op een gegeven moment zag ik Brandganzen met gekleurde pootringen! Door op halsringen te letten, deze mogelijk eerder over het hoofd gezien. De foto toont twee Brandganzen en twee Kolganzen (met die prachtige buikstrepen).

Brandganzen zijn onmiskenbaar door hun zwart-wit uiterlijk en hun geluid is vreemd: het lijkt op het keffen van een hond. Maar let vooral op de poten: links ring geel, rechts ring blauw. Code, moet van links naar rechts afgelezen worden, is: geel (=G) + cijfer, blauw (=B) + letter. Beide vogels hadden een 3. De volledige codes middels andere foto’s waren G3BH en G3BF.

De vogels zijn geringd op 6 augustus 2019 aan de monding van de baai van Kolokolkova in het noorden van Europees Rusland (www.geese.org)! Nu samen gezien langs de Rijn bij Lienden, ruim 4000 kilometer van huis. Wouw! En dan sta je daar ganzen te krijgen, merkt een voetganger op: ‘Eentje aan het uitzoeken voor kerst?’ Tja ook wij zijn vogels van diverse pluimage: mensen van allerlei slag.

Meer berichten