'Koe vangt haas'
Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>25 november. Rhenen. De zeldzame Middelste Bonte Specht gespot! (foto: Henk van der Kooij)</p>

25 november. Rhenen. De zeldzame Middelste Bonte Specht gespot! (foto: Henk van der Kooij)

(Foto: Henk van der Kooij)

'Koe vangt haas'

RHENEN - Op 23 november zag ik bij Aalst drie Grote Bonte Spechten die luidruchtig elkaar achtervolgden en klonk het kluu-kluu van een Groene Specht. Aha, de spechten waren actief. Ik vertelde dit aan een vogelaar uit Rhenen die ik in de Tollewaard ontmoette. Hij attendeerde mij op de Laarserberg bij Rhenen: diverse bonte spechtensoorten komen daar voor.

Door Henk van der Kooij

Woensdag 25 november was het prachtig weer. Op naar de Laarserberg. Een schitterende wandeling van bijna 5 kilometer gemaakt. Een echte aanrader. Maar slechts één keer een Grote Bonte Specht gehoord. Wel nog een bonte specht kunnen fotograferen. Hoewel goed scherpstellen door de veelheid aan takken niet meeviel.

Thuis de foto’s bekeken. Hè, niet te geloven: een opname van een Middelste Bonte Specht! Nog nooit gezien en in onze streek zeldzaam. Deze soort (iets kleiner dan de Grote Bonte Specht) komt vooral voor in het zuidoosten en oosten van ons land. Wel neemt al jaren het aantal broedparen toe. Komt door het ouder worden van bossen en het meer laten staan van dood en stervend hout. Wat bijzonder dat ik deze vogel op de foto heb kunnen vastleggen. Iets heel onwaarschijnlijks kan blijkbaar soms toch gebeuren: je weet nooit hoe een koe een haas vangt! Dit gezegde deed me denken aan een boze juffrouw die tegen een leerling zei: “Je bent een koe, een koe!! Wat ben je nu?” “Een koe, juffrouw”, antwoordde het kind. Gelukkig ben ik altijd menswaardig met mijn leerlingen omgegaan en weet ik me als bioman geen koe.

Meer berichten