Logo gemeentenieuwsonline.nl
28 okt. Een biddende Torenvalk langs de Rijnbandijk bij Opheusden.
28 okt. Een biddende Torenvalk langs de Rijnbandijk bij Opheusden. (Foto: Henk van der Kooij)

Les van een valk

OPHEUSDEN - Het is enerzijds geen geweldige foto. Anderzijds wel leerzaam. U ziet een Torenvalk. Zijn onderkant is fraai gespikkeld: rijk aan donkere vlekken. Torenvalken zijn vliegend makkelijk te herkennen aan hun roodbruine rug.

Door Henk van der Kooij

Ze zijn, met de Buizerd, regelmatig vanaf onze rivierdijken te zien. Torenvalken kunnen stil in de lucht hangen door met snel bewegende vleugels en een gespreide staart tegen de wind in te vliegen: ze bidden dan. Op de foto ziet u hoe de vogel met ingetrokken poten en gebogen kop aandachtig naar beneden kijkt. Op zoek naar voedsel. Torenvalken jagen vooral op kleine zoogdieren en insecten. Ze zijn zelfs in staat urinesporen van muizen te herkennen en weten zo plekken met veel muizen op te sporen. Bij het zien van een prooi, duiken ze erop af.


"Ik vind dat bidden bijzonder. De vogel op de foto kijkt heel geconcentreerd naar de grond. De biddende vogel deed me denken aan de coronatijd waarin we leven. Een volksgezegde luidt: nood leert bidden. Dit betekent: in nood leert men anderen om hulp vragen. Gelukkig gebeurt dit in ons Rivierengebied en zijn er velen die anderen helpen. Maar mij spreekt de biddende vogel ook een hogere tale! Wij mensen krijgen het coronavirus er samen echt niet onder. Wij zijn en blijven afhankelijke schepsels. Dat wij toch de valk nadoen: benen intrekken en met gebogen hoofd naar beneden kijken. Om biddend hoger te zien op de Ander. Hem om hulp vragen."

Meer berichten