Logo gemeentenieuwsonline.nl
Vergeet-mij-nietjes. (foto: Ananasss via Pixabay)
Vergeet-mij-nietjes. (foto: Ananasss via Pixabay)

Signaleringskaart: hulpmiddel om dementie te herkennen

RHENEN - Maandag was het Wereld Alzheimer Dag. Aanleiding voor Dementienet Rhenen om aandacht te vragen voor de signalen van dementie. Bij deze krant zit daarvoor een hulpmiddel: de signaleringskaart. Want als dementie eerder herkend wordt, kan er meer gedaan worden om het te vertragen.

Verpleegkundige en casemanager Conny Plomp (Buurtzorg) vertelt: “Met de signaleringskaart willen we het brede publiek helpen om dementie in een vroeg stadium te herkennen. Zodat de persoon met (vermoeden van) dementie, met steun van familie, eerder de stap zet naar de huisarts. Met tijdige zorg en advies kan dementie vertraagd worden.”

"De huisarts gaat met de persoon in gesprek. Met een vragenlijst. Als na onderzoek blijkt dat er sprake is van dementie, biedt een casemanager steun. Een casemanager is een soort steun en toeverlaat én vraagbaak. Hij of zij staat naast een persoon met dementie, vanaf de diagnose en verder. Voor mantelzorgers is de casemanager een luisterend oor en aanspreekpunt.”

Dementienet

“Dementienet Rhenen is een samenwerking van medewerkers in de gezondheidszorg, de thuiszorg, welzijn en de gemeente Rhenen. Samen brengen we de stappen in de zorg in kaart. Zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen. En wat de anderen doen. Dat heet het ‘zorgpad’.”

Meer weten? Bel Kitty van den Hoek, Mantelzorgknooppunt, 06 45849059 of mantelzorg@rhenen.nl.

Meer berichten