Het opruimteam in de Palmerswaard met de Cuneratoren op de achtergrond. (foto: L. Kaats)
Het opruimteam in de Palmerswaard met de Cuneratoren op de achtergrond. (foto: L. Kaats)

Stranden in Rhenen weer schoon

Algemeen

RHENEN - Vrijwilligers van Utrechts Landschap en het Zwerf Afval Adoptie Plan (ZAAP) ruimden afgelopen dinsdag een grote hoeveelheid afval op aan de strandjes in de Palmerswaard.

Utrechts Landschap is geschrokken van de hoeveelheid afval dat is achtergelaten door recreanten tijdens de warme dagen. Toezichthouder Addy de Borst is met de vrijwilligers op pad en geeft aan dat het hem niet vaak gebeurt dat hij zoveel afval van recreanten tegenkomt. Het gaat met name om blikjes, bekertjes, snoepzakken, flesjes maar ook om andere spullen zoals een kapotte hoes van een kampeerstoel en handdoeken, ook klein spul zoals bierdopjes en wikkels en stokjes van lolly’s. Vooral dat kleine spul is veel werk en wordt makkelijk over het hoofd gezien.

Het afval is gevaarlijk voor onze grazers. De dieren zien afval soms aan voor voedsel en eten het op. Ze kunnen erin stikken, maagproblemen van krijgen en er zelfs aan doodgaan, dit geld natuurlijk ook voor andere dieren. Glas kan in de poten terecht komen en ontstekingen veroorzaken die ook fatale gevolgen kunnen hebben.

Utrechts Landschap is ontzettend blij met hun club actieve vrijwilligers en de hulp van ZAAP. We waren blij verrast met de goede opkomst van de 'zappers' (zoals ze zichzelf noemen), aldus Addy de Borst. Beide partijen vinden het natuurlijk jammer dat de opruimactie nodig is. De strandjes zijn nu gelukkig weer schoon en de oproep is dan ook aan eenieder om dat zo te houden.

Uitgelicht

Digitale krant