Dick Verkaar geeft uitleg tijdens een korte ronde over het militair ereveld
Dick Verkaar geeft uitleg tijdens een korte ronde over het militair ereveld Foto: Pieter de Vries

De duistere en lichte kant van de Greb

Algemeen

OCHTEN/RHENEN - Ochten gedenkt in twee straatnamen zonen van het dorp die in 1940 sneuvelden op de Grebbeberg: Arnoldus Jacobs en Bartus van de Wal. De grafsteen van Bartus op het militair ereveld in Rhenen vermeldt ‘In Memoriam’.



Zijn lichaam ligt hier niet. Hij is een van de 137 spoorloos verdwenen Nederlandse militairen in de meidagen van 1940. Voor nabestaanden is dat het ergste dat je kan overkomen. Het verdriet van zijn ouders is hartverscheurend.

Op de woensdagse avondexcursies door de bossen van de Grebbeberg willen deelnemers altijd ook even de begraafplaats op voor een korte ronde. De gidsen van het Cuneragilde laten portretten zien en geven gesneuvelden een gezicht. Ook bij het graf van Bartus van de Wal. Wat hem en zijn familie overkwam is een klein, maar schrijnend detail uit de militaire geschiedenis van de Grebbeberg.

Gelukkig is er ook veel te genieten in de bossen, met lange lanen van eiken en beuken. Je snapt waarom vorsten hier een picknickplek hadden. En dat de prinsessen van Oranje hier hun paarden trainden. Dan begrijp je ook meteen dat die legendarische middeleeuwse Cunera-van-Rhenen hier graag verbleef aan het hof van de Koning-van-de-Rijn.

De wandeling begint om 19.00 uur. Kosten: vijf euro; tot en met 12 jaar drie euro. Reserveren moet: 06 16787501. Bospaden zijn helaas ongeschikt voor rolstoelen. Honden kunnen niet mee. Informatie: cuneragilde-Rhenen.nl.

Portretten van militairen geven de gesneuvelden een gezicht (foto: Monique Rebergen)

Uitgelicht

Digitale krant