Logo gemeentenieuwsonline.nl
3 augustus. Oudervogel met jong op paalhoogte rustend in de Gouverneurspolder bij Ochten. Foto: Henk van der Kooij)
3 augustus. Oudervogel met jong op paalhoogte rustend in de Gouverneurspolder bij Ochten. Foto: Henk van der Kooij) (Foto: )

Een vorstelijke vogel

OCHTEN - Al vanaf april zie ik ze vliegen in ons Rivierengebied. Of hoor ik ze. Ik had stilletjes gehoopt dat ze bij Ochten tot broeden zouden komen, maar dat is niet gebeurd. Hoewel er daar het hele broedseizoen volwassen vogels aanwezig waren.

Door Henk van der Kooij

Maar zult u zeggen, man wat zit je nu toch te kletsen, zeg eerst welke vogel je bedoelt! Die prachtige, sierlijke vogel die met zijn karakteristiek KIERrie-KIERrie- KIERrie op krachtige, vorstelijke wijze zijn aanwezigheid kenbaar maakt: de Visdief. Visdieven zijn niet makkelijk te fotograferen. Vele maanden geprobeerd, maar ik had altijd het nakijken. Tot 3 augustus.

Op de foto ziet u een volwassen vogel en een juveniel. Verschil moet er zijn. De oudervogel staat hoger, kan dus op het jong neerkijken en op het jong letten. Op de foto lijken ze geen oog voor elkaar te hebben. De volwassen vogel heeft een zwarte kopkap die doorloopt in de nek en een oranjerode snavel met zwarte punt. De jonge vogel heeft minder zwart op de kop, een donkere snavel en niet zulke oranjerode poten als de oudervogel.

Visdieven komen in het Rivierengebied verspreid over kleine kolonies voor. De vogel is regelmatig boven onze rivieren, plassen en sloten te zien. Ze eten graag kleine vis. Het is altijd weer boeiend een visdief biddend boven water te zien staan en dan ineens stootduikend naar beneden te zien flitsen. Visdieven overwinteren vooral aan de westkust van Afrika. Nu zijn ze nog volop aanwezig. In het najaar worden ze steeds schaarser.

Meer berichten