Logo gemeentenieuwsonline.nl
Gids Dick Verkaar spreekt zijn gezelschap toe bij het smeltwaterdal. (foto: archief Pieter de Vries)
Gids Dick Verkaar spreekt zijn gezelschap toe bij het smeltwaterdal. (foto: archief Pieter de Vries)

Wie woonden als eersten op de Greb?

RHENEN - Wie waren de oudste bewoners van de Grebbeberg? Het antwoord krijg je woensdagavond op een excursie door de bossen. Je hoort ook alles over het groen, de bosdieren. De twee gidsen van het Cuneragilde zijn beiden bioloog.

Dick Verkaar is vooral thuis in de veldbiologie. Zijn collega Olga Krips is meer van de insecten. Maar net als Dick is ze gefascineerd door de schoonheid en de rijke historie van de Grebbeberg, van IJstijd tot de moderne geschiedenis. Krips: "Er is heel veel te zien en te vertellen, voor volwassenen en ook voor kinderen. Het leukste vind ik die walburg boven op de berg. Spannend, want waarom hebben ze dat immense bouwwerk ooit gemaakt? Wat heeft zich daar afgespeeld? Leefde Cunera daar ooit en is ze daar vermoord?’’

Het stripboek ‘De Halsdoek van Cunera’ geeft een verklaring voor alle raadsels uit de middeleeuwse Cuneralegende. Niet op eigen gezag: de strip volgt wetenschappelijk onderzoek dat historicus Marijke Carasso Kok publiceerde in 2001. In dat jaar vonden archeologen een bewijs van de ouderdom van de walburg.
Was Cunera dan echt een van de eerste bewoners van de Grebbeberg? Welnee, die waren er al duizenden jaren eerder. Dick Verkaar weet zeker wie de eerste bewoners waren. Hij wijst om zich heen: ze zijn er nog altijd en springlevend. Wil je weten wie het zijn? Ga dan woensdagavond mee de berg op.

De excursies zijn elke woensdagavond in augustus,19.30 uur, vijf euro per persoon , tot en met 12 jaar drie euro. Reserveren: 06-16787501. www.cuneragilde-rhenen.nl.

Meer berichten