Logo gemeentenieuwsonline.nl
11 juni. Vrouwtje Krakeend met 5 krakkertjes, Tollewaard LIenden. (foto: Henk van der Kooij)
11 juni. Vrouwtje Krakeend met 5 krakkertjes, Tollewaard LIenden. (foto: Henk van der Kooij) (Foto: )

Krakkertjes

NEDER-BETUWE - Ja u leest het goed K R A K... Op de foto ziet u geen vrouwtje Wilde eend maar een vrouwtje Krakeend. De vrouwtjes van deze twee eenden soorten lijken op elkaar, maar gelukkig zijn er enkele verschillen.

Door Henk van der Kooij

Een krakeend is iets kleiner en slanker gebouwd en het verenkleed is grijzer. Verder heeft een vrouwtje Krakeend een strakke oranje baan aan de zijkant van de snavel en is de bovenkant ervan donker gekleurd. Bij vrouwtje Wilde Eend is de snavel onregelmatiger gekleurd. De foto toont vijf watertrappelende krakkertjes! Moedereend heeft haar jongen gealarmeerd, want een groot tweebenig schepsel naderde op de brug over het water en de jongen zaten onder de brug. Gevaar, snel komen! Zie hoe de donzige rakkertjes geluisterd hebben. Zie hoe ze hun best doen hun wegzwemmende moeder bij te houden. Heerlijk zo’n gehoorzaamheid. Zeker weten, deze krakkertjes zijn nog niet aan het puberen.

Maar waarom heet deze eend nu Krakeend? Simpelweg omdat het mannetje regelmatig een laag, kwakend krak laat horen. In mijn jonge jaren was de Krakeend in Nederland een zeldzame broedvogel. Nu komt de soort algemeen voor, ook in ons Rivierengebied. Op 4 juni nam ik zelfs 78 exemplaren waar in De Tollewaard. Ongetwijfeld broeden ze hier al vele jaren, maar zo dichtbij had ik krakkertjes nog niet eerder gezien. Een plaatje deze vijf krakkerige, snelzwemmende donsballetjes. Ook een plaatje om te zien hoe moeder fijn gekleed is.

Meer berichten