Logo gemeentenieuwsonline.nl
7 mei Kesteren. Een kleurrijke rover in een kleurrijke meidoorn. (foto: Henk van der Kooij)
7 mei Kesteren. Een kleurrijke rover in een kleurrijke meidoorn. (foto: Henk van der Kooij) (Foto: )

Een natuurlijke rover

KESTEREN - Na het vernemen van vogelgepiep op 7 mei gelijk mijn camera gepakt. Want vanuit de voordeur was te zien dat een vogel in de meidoorn van de buren een kleine vogel zat te plukken. Op de foto ziet u de rover: een Vlaamse Gaai. Uit enkele andere foto’s blijkt dat een mus was gepakt.

Door Henk van der Kooij


Met gemengde gevoelens stond ik in de voordeur erbij en keek ernaar. Want let eens op de prachtige, uitbundige bloemenpracht van de rode meidoorn die de plukkende Vlaamse gaai omlijst. En op de kleurenverscheidenheid van de gaai. Blauw, wit en zwart op de vleugels, en een opvallende brede zwarte snorstreep. Het geheel is een en al kleur. Maar oei wat een oog en wat een houwsnavel heeft de rover. En... de mus was dood. Weg geg(r)aaid uit het leven.
Het is dus waar dat de Vlaamse Gaai een alleseter is: eet ook jonge vogels. Vorige week zag ik in de achtertuin weer een Vlaamse Gaai een kleine vogel weggaaien en waarschijnlijk was weer een mus het haasje. Aparte waarnemingen, nooit eerder gezien. Terwijl ik het hele jaar door Vlaamse Gaaien in Kesteren waarneem. Het zijn namelijk standvogels. Tja, het blijven kleurrijke vogels. Maar je kunt er van buiten mooi uitzien, maar dat zegt nog niets over het innerlijk. Zo leert het natuurleven.

Meer berichten