Logo gemeentenieuwsonline.nl

Vind jij het lastig om een ander om hulp te vragen?

NEDER-BETUWE - Vind jij het lastig om een ander om hulp te vragen? Je bent niet de enige. Het zit in de mens om zelf je boontjes te willen doppen. Om hulp vragen hoort daar niet bij, dan voelen we ons bezwaard. Dat is helemaal niet nodig. Het inschakelen van hulp is een bewijs van verantwoordelijkheid nemen voor je eigen welzijn. Dat is juíst zelfredzaamheid. Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen graag anderen helpen.

Juist in deze spannende, rare tijd van corona zien we dat veel mensen spontaan hulp aanbieden. Maar hoe zit het met mensen die wel een beetje hulp kunnen gebruiken? Durven die om hulp te vragen? Kennen we ze wel?

De neiging is groot om de vraag “Hoe gaat het?” te beantwoorden met “Het gaat wel”. Wie eerlijk zegt dat het even niet zo lekker gaat, geeft anderen de kans om hulp aan te bieden. Krijg je die hulp aangeboden, maak dan je hulpvraag concreet: “Ik heb melk nodig, maar kan zelf niet naar de supermarkt” of “Ik wil graag meer contact, via een praatje aan de deur of telefoontje”.

Net als hulp vragen is het aanbieden ervan ook niet altijd even vanzelfsprekend. Hoe attent het ook lijkt om te zeggen: “Je kunt me altijd bellen”, de kans is groot dat die telefoon niet overgaat. Wie echt iemand wil steunen, kan het beste goed luisteren en vragen “Wat heb je nodig?”. Bel eens aan of stop een briefje in de brievenbus bij die buur waarvan je weet dat hij zijn huis niet uit kan of durft.

"Kun je wel wat hulp gebruiken? Durf te vragen, wij staan voor je klaar! Kijk op www.welzijnrivierstroom.nl stuur een e-mail info@welzijnrivierstroom.nl of bel 0344 602337."

Meer berichten