Logo gemeentenieuwsonline.nl
9 mei. De imponerende gele-ring-vogel in de Buitenpolder bij Ochten. (foto: Henk van der Kooij)
9 mei. De imponerende gele-ring-vogel in de Buitenpolder bij Ochten. (foto: Henk van der Kooij) (Foto: )

Een Ochtense beauty!

OCHTEN - Gaat u weer mee naar de Buitenpolder bij Ochten. Eind maart waren daar drie Kleine Plevieren aanwezig en tot op de huidige dag zijn ze daar te zien.

OCHTEN - Gaat u weer mee naar de Buitenpolder bij Ochten. Eind maart waren daar drie Kleine Plevieren aanwezig en tot op de huidige dag zijn ze daar te zien.

Door Henk van der Kooij

Ik geef toe, je ziet deze schepsels met een lengte van 16-18 cm (een merel is anderhalf keer zo groot!) gauw over het hoofd. En weet u wat ik nooit had gedacht? Dat deze prachtige vogel hier zou broeden. En toch is het zo. Op 4 mei vond ik een nest met drie eieren. Verrassend. Kijkt u eens naar de foto. Wat een beauty: de volwassen vogel draagt een combinatie van opvallend gele oogrand, veel afwisselend zwart en wit op kop, nek en hals en een zwarte das. Kortom een bonte vogel. Vooral de gele oogring boeit. Wat een blik. Het is een mannetje gezien de zwarte oorstreep.


De laatste maanden is de waterstand in de Waal en uiterwaardenplassen door de droogte fors gedaald. Hierdoor is er een brede kale, onbegroeide oever vrijgekomen waarop altijd wel vogels te zien zijn die hier voedsel zoeken. Zo ook de Kleine Plevier. Kleine Plevieren zijn oogjagers – net zoals de Kievit –en jagen op de grond voornamelijk op insecten. Soms ook in ondiep water. De soort is een schaarse broedvogel in Nederland. Mogelijk zijn er in ons land momenteel zo’n 1500 broedparen. De soort is een zomergast en overwintert in Afrika. Geweldig dat deze gele-ring-vogel ook bij Ochten te zien is. Ik keek en kijk mijn ogen uit!

Meer berichten