Logo gemeentenieuwsonline.nl
29 januari. Wat een schoonheid, mannetje Nonnetje, bij Opheusden! (foto: Henk van der Kooij)
29 januari. Wat een schoonheid, mannetje Nonnetje, bij Opheusden! (foto: Henk van der Kooij) (Foto: Henk van der Kooij)

Dè Winterbeauty!

OPHEUSDEN - Op 29 januari zag ik vanaf de Rijndijk iets wits op de rechthoekige plas van de Maneswaard bij Opheusden. Afgestapt en via een wandelpad naar de dijk van deze plas gelopen. En ja hoor, een prachtig mannetje Nonnetje was te zien.

Door Henk van der Kooij

U ziet het schitterende schepsel op de foto en u begrijpt de naam: een spierwit verenkleed met een opvallend fraaie zwarte vlek bij de ogen (een echte vlek, natuurlijk, geen oog make-up), wat zwart achter de mooie kuif en ook wat zwart op de vleugels. Hoe contrastrijk. Ik bekommer me nooit om miss- en man-verkiezingen, maar zonder te discrimineren, voor mij is een mannetje Nonnetje dè winterbeauty.

Nonnetjes zijn echte wintergasten die vrijwel alleen tussen november en maart in ons land worden gezien. In onze regio zijn ze regelmatig te zien vanuit de vogelhut in De Blauwe kamer en in de Marspolder bij Lienden. Minder vaak bij Opheusden. De vogels komen uit het hoge noorden en bij zachte winters overwinteren er veel minder in ons land dan bij strenge winters. Deze winter zijn er ook niet zo veel aanwezig. Het gaat waarschijnlijk in totaal om enkele duizenden vogels. Nonnetje eten in het winterhalfjaar voornamelijk vis en wel vis met afmetingen van 3-6 cm. Dat voedsel is gelukkig in ons Rivierengebied in de Nederrijn en uiterwaardenplassen voldoende aanwezig. Dus het is niet om het voedsel dat ze wegblijven. Ze blijven gewoon in zachte winters dichter bij huis.

Meer berichten