Logo gemeentenieuwsonline.nl

Bewogen laatste oorlogsjaar van Karel Doorman

RHENEN - Op dinsdagavond 25 februari zal Jan Maarten Doorman terugblikken op het bewogen laatste oorlogsjaar van zijn vader Karel Doorman (1924-2010).

Na het behalen van zijn eindexamen HBS-B in Wageningen komt snel de de gedwongen evacuatie uit Rhenen in oktober 1944. Al in Rhenen komt Karel in aanraking met verzetsactiviteiten mede door zijn hechte vriendschap met zijn stads- en klasgenoot Jaap van Wijngaarden. Beide vrienden komen na de evacuatie op verschillende plekken in het land te zitten. Karel komt via Doorn uiteindelijk in Maarsbergen terecht en rolt daar al vlug de verzets- en inlichtingenorganisatie Geheime Dienst Nederland (GDN) binnen. Eerst als koerier en later als eerst verantwoordelijke voor zijn district.

Tot zijn feitelijke bevrijding op 7 mei 1945 had Karel het geluk aan zijn zijde, maar dat gold niet voor iedereen uit zijn directe omgeving. Zijn beste vriend Jaap heeft niet zoveel voorspoed. Vlak voor de bevrijding wordt een arrestatie hem fataal met voor hem een dodelijke afloop. De powerpointpresentatie staat in het teken van 75 jaar bevrijding en zal veel facetten in aanloop naar die bevrijding behandelen.

Aanvang van de presentatie om 20.00 uur in de Hal van de Gedachteniskerk gelegen aan de Herenstraat 82 in Rhenen. De hal gaat om 19.30 uur open. De presentatie is een activiteit van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen.

Meer berichten