Logo gemeentenieuwsonline.nl
Drenkeling gered. (foto: Rob Moret)
Drenkeling gered. (foto: Rob Moret) (Foto: Rob Moret)

Koningsweer tijdens alternatieve Elfstentocht op Weissensee

RHENEN - Duizenden Nederlanders zijn weer afgereisd naar de Weissensee voor het Oud-Hollandse wintergevoel van de Elfstedentocht. Dit jaar was de vraag of er wel op tijd een ijsvloer zou liggen. Vanaf 1 januari gaf ijsmeester Jank het kleine meer vrij met een ijslaag van 25 cm.

Vlak voor dat de schaatsers uit Nederland vertrokken voor de Hallandse weken werd ook het grote meer vrij gegeven. Er kon een tocht worden geschaatst van 40 km. Het uitzetten en inkrimpen van het ijs gaf het geluid van knallen van naderend onweer. Prachtig klonk het krassen van de schaatsers op het ijs..

De profs reden hun Alternatieve Elfstedentocht. De amateurs reden de prestatie tocht van 105 km of Alternatieve Elfstedentocht. Donderdag voor de tocht dreigde een man in een invalide slee te verdrinken, die zich bevond op een afgesloten gedeelte. Door handelen van Rob Moret werd hij drijvende gehouden totdat de hulp diensten kwamen en erger werd voorkomen.

Vrijdag namen Peter Busch en Rob Moret deel aan de tocht. 's-Morgens om 7.00 uur galmde het startschot in de duisternis over het meer. Het ijs lag er prachtig bij. De verzorging aan de kant was uitstekend met bananen, rozijnen, mandarijnen, soep en thee. 's-Morgens gleed het ijs prima. Het was prachtig weer en de temperatuur liep op naar 10 graden. Als gevolg daarvan werd het ijs minder glad. Peter Busch en Rob Moret waren zeer tevreden dat ze de prestatie tocht van 105 km hadden volbracht.

Meer berichten