Lezing over verbeelding van onze identiteit

Algemeen

RHENEN - Kunsthistoricus Benno Spijker houdt op zaterdag 25 januari in De Vlam aan de Beukenlaan 2 in Rhenen om 15.00 uur een lezing over de verbeelding van onze identiteit.

In deze lezing gaat het over verschuivingen in de betekenis van woord en beeld bij de ontwikkeling van cultuur en samenleving. Westerse waarheden ontwikkelden zich van oudsher vooral bij de gratie van tekst. Kunstwerken daarnaast verbeeldden van oudsher vooral literaire, religieuze en historische motieven. Totdat in de samenleving de waardering van de actualiteit daarnaast moderne, realistische thema’s toestaat.

Dit verschijnsel valt ongeveer samen met uitvinding van fotografie. Het leidt vanaf 1848 tot emancipatie van weinig en ongeletterden. Wanneer in 1895 de gebroeders Lumière hun eerste filmbeelden vertonen, vervalt de noodzaak tot het verbeelden van de werkelijkheid door ambachtsman en kunstenaar. Psychologie, en het besef dat de mens met zijn behoeften is te beïnvloeden, baant de weg voor het gebruik van beelden in de reclame. Reclame ten dienste van de behoefte bevrediging. Sinds 1950 gaat de televisie hierop door. Hierbij wordt de mens in het huidige "ik tijdperk" meer en meer via beelden als individu aangesproken. Beelden verdringen meer en meer tekst bij het weergeven van de werkelijkheid. Niet generaals, maar cameraploegen beëindigen met hun beelden de Vietnam-oorlog. Thans is ‘de waarheid’ gewoon maakbaar op de digitale snelweg.

Er wordt een bijdrage in de kosten gevraagd van 9,-- / 6,-- euro voor leden en begunstigers Vrijzinnigen Nederland.

Uitgelicht

Digitale krant